Анатомия на илюзиите - www.ludmilafilipova.com
Начало arrow Рецензии arrow Анатомия на илюзиите
Анатомия на илюзиите Печат Е-мейл

Невулгарен роман

В дни, когато перверзията е не само музата на  съвременната литература, но често и норма на обществения живот, търпеливият читател е длъжен да се потопи в тази книга. Тя е не само нормална, написана с любов и стъпила на здраво разбиране морал и добродетели. Младата Людмила Филипова  проявява смелост в дебюта си, нехарактерна за новите писатели. Смелост да разкаже своя версия за най- противоречивите политически  фигури и бизнесмени през последните 20 години.

И смелост да разказва по начин, съвсем различен от залялата ни “вулгарна литература”, да подлага героите си на постоянно морално разпятие, да се опитва на всяка страница да припомня незабележимата вече и изтъркана от постоянна користна употреба  през последните десетилетия линия межу добро  и зло.

Държите в ръцете си доказателството, че и най-вулгарните теми на нашия живот, могат да бъдат поднесени с доброта и обич. Когато го прави Людмила Филипова.
Любен Дилов – Син, 2006 г.

Обикновено анатомията служи за да се опознае даден организъм за да може той да бъде прецизно наблюдаван, опознаван и лекуван при нужда. Както често става понякога след дълъг живот или скоропостижен малшанс този организъм преминава в различно състояние и се озовава в някое друго измерение. И точно тогава анатомията започва да помага на аутопсията. Била тя на човека или на неговите илюзий. В своят роман Людмила Филипова ни показва един перфектен литературен анатомичен модел на българската действителнст. Това е една истинска вчерашна история разказана днес и продължаваща утре и в другиден и така един Бог знае до кога.

Тази книга е четиво притежаващо огледалната и заслепяваща понякога до ослепяване повърхност на живия живот. Това е чиста проба човешки разказ без примеси на натрапчиви внушения, без сюжетни залитания и неоснователни авторски прищевки. Една чисто по женски интелигентно споделена интуиция с помоща на която писателката рисува портрета на човешките съдби, житейската ирония и многото разбити и оцелели илюзий.
Виктор Пасков
24/09/2006г.

Това не е книга, а документ кой какъв е днес. И кое вчерашно време ни създаде. Биография на порастването. Порастване в което главния герой е смъртта. А трябваше да е червенокосо момиченце.

“всички имаме история, в която искаме да повярваме”. Това си отделих от тази книга.  И усещането, че Историята от учебниците винаги е лично нещо. Опазването на тази история никога не е било приоритет на нашето племе. Истината у нас винаги се обозначава с инициали, като в криминална хроника. В Анатомия на илюзиите инициалите са четими и това ми доставя удоволствие. Това, което четете е стъпка към времето, когато истината у нас няма да се приема като изнасилване.

А от изнасилването, както казва Анна, героинята на Людмила Филипова – “в крайна сметка от това няма да се умре”. Така е, не се притеснявайте.
Мартин Карбовски


Това е една вълшебна книга написана от една млада жена. А щом тя прави вълшебства значи е някакъв вид вълшебница или заклинателка. Надявам се да е от добрите.

Още като започнах да чета книгата разбрах, че това четиво не трябва просто да се чете, а да се разчита в ума и да се чувства с душата. Аз не съм някой литературен шаман, пък даже избягвам да се задръствам с четене на книги и вестници, защото някакси не възприемам чужди послания и поучения и не ми е любопитно писаното мнение на тоя или ония. Но този път се позачетох. А иначе книгата е една изповед за комплота на времето и човека участващ в него. В романа има нещо астрално, но обяснено по-достъпно. Хубавото е,че книгата не е една проста художествена измислица или женско откровеничене. Тя е наблюдавана и почувствана житейска история.
Ставри Калинов, художник
 
< Предишна

Новини

Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

Вечерта беше открита от Виктория Бисерова, издател на книгата. Тя приветства гостите и благодари на всички присъстващи.

„Много се радвам, че „Смисълът“ ще тръгне по пътя си към читателите именно от тук. Това е една различна книга – не само различна от другите книги на Людмила Филипова, а сравнена с много други книги, които излизат“, каза Бисерова. „Подзаглавието на романа е енциклопедия на бъдещето, защото това е история за бъдещето, което строим днес. Дали то е мрачно, или не, дали трябва да се стремим да го постигнем, или точно обратното· –· да опитаме да го избегнем – всеки сам може и трябва да прецени. Едно е сигурно – дори и в най-тъмните времена надеждата и любовта остават живи.“

Д-р Соломон Паси е един от първите читатели на новия роман. „Людмила има изключителен вкус към мащабни теми“, каза той. „Пошегувах се с нея – защо не вземеш да напишеш една книга за най-важното в тоя живот – смисъла. Оказа се, че тя направи нещо много повече от това. Тя не написа книга за смисъла на живота, тя направи книга за смисъла изобщо или по-точно за смисъла на смисъла. Людмила има не само мащаб, тя има и смелост. Да пишеш за смисъла наистина изисква огромна смелост, а съдбата обича смелите“, заключи Паси.

„Много се вълнувам, че тази книга вече е резултат след 4-5 години“, сподели авторът на „Смисълът“ Людмила Филипова, без да скрива радостта си. Тя благодари на всички гости, на Посланиците на Смисъла и на всички хора, които са я подкрепили и са ѝ помогнали романът да се превърне в реалност. „Тази книга, освен история, има и много наука, има много познание, има много идеи, много философия. Надявам се книгата да ви хареса, защото зад нея стоят ужасно много труд и ужасно много хора“, сподели още Филипова.

Една от изненадите на вечерта бяха т.нар. „антарктически“ хапки, чиято формула е разработвана една седмица специално за премиерата на книгата от ресторант „Lazy“.

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...
 
Премиера на книгата "Пътуване до Края на света"

Издателство „Егмонт” и Людмила Филипова имат удоволствието да ви поканят на представянето на най-новата й книга ПЪТУВАНЕ ДО КРАЯ НА СВЕТА .

Премиера на книгата "Пътуване до Края на света"/ Premiere of the book "A Journey to the World's End"

Заповядайте в четвъртък, 2 април, от 18.30 ч. в зала Мати (НДК, пл. „България” 1).
Ще ви очакваме!