Принципите на Силвия - www.ludmilafilipova.com
Начало arrow Публикации arrow Принципите на Силвия
Принципите на Силвия Печат Е-мейл
Съдържание на статията
Принципите на Силвия
Страница 2
Страница 3

BusinessWeek, Май 2007г.

Фирма Медимаг работи като “спешно отделение” за български болници.

Синеока дама се разхожда из магазините на ЦУМ с намерение да купи луксозни часовници за екипа си. Ще имат teambuilding, а тя желае да им покаже колко ги цени. Носи кокетна шапчица, скъпо бижу, екстравагантен костюм. Минувачите не могат да предположат, че това е инженер Силвия Петрова, шеф на най-голямата българска фирма за медицински консумативи и апаратура „Медимаг-МС”. Това е единствената компания у нас, която съчетава продажба на медицински консумативи, апаратура, сервиз с консултиране, проектиране и фармация в едно. Телефонът й звъни. Проф. Генчо Начев от болница „Св. Георги”, Пловдив й обяснява, че току що са отворили гърдите на пациент, но нямат в наличност сърдечна клапа с неговия номер. Силвия захвърля всичко и се втурва към колата си. Междувременно екипът й проверява в склада за съответната клапа. Нямат. Силвия звъни на шефовете на кардиологичните отделения в София. Намират една в болница Лозенец. Д-р Любомир Спасов я дава на заем на „Св. Георги”. Силвия се качва на линейката, с която се превозва клапата и лично я доставя на проф. Начев. Всичко това става за час и половина, пациентът е спасен. Следващият екшън ще е само след седмица.

Спешно отделение

Казват, че няма по-труден клиент е българската болница. Иска всичко което продаваш, но не може да си позволи нищо. Фирмите като Медимаг се оказват животоподържащи за българското здравеопазване. Те са винаги между чука и наковалнята. От една страна са фирмите чийто продукти те дистрибутират. Искат незабавно плащане. Не платиш ли, до там си. От другата страна са българските болниците. Никога нямат пари. Плащат разсрочено и със закъснение. Често с години. Медимаг е един от основните кредитори на болниците. Но няма право на лихва, нито може да притиска длъжниците си. Не отказва доставка дори и на най-големият си длъжник, защото техният отказ може да коства човешки живот. Медицинските компании са важни и по отношение на новостите. Именно те внедряват новите технологии в болниците и обучават медицинските специалисти. Често те поемат разходите на докторите да пътуват по света на курсове, специализации, конференции. Не го правят безвъзмездно разбира се. Надяват се, че по този начин ще ги убедят в качествата на продуктите си и ще ги превърнат в лоялни клиенти. Обучават ги, организират конференции. Те са буферите при заплащането. „Без нашите безлихвени заеми здравеопазването ще рухне.”, казва Силвия. Болниците често плащат и след 2 години. Въпреки всички инвестиции в Медимаг, един от най-големите проблеми в бизнеса е нелоялната конкуренция или т.нар. клубни фирми. „Те са на роднини на директорите на болниците, казва Силвия. Ние инвестираме в обучението на служителите си или лекарите. Влагаме средства в голям шоурум, в демо апарати, които болниците използват безплатно месеци наред. А накрая търговете се печелят от фирмата на нечии брат или нечия дъщеря. Инвестираш щедро, за да си все по-добър, но никога няма да станеш роднина.”

За да се бори с конкуренцията Медимаг прави редица дарения за болниците, старчески и детски домове, участва в Българската Коледа, дава стипендии за специализации, подарява консумативи и медицинска литература. Помага на болниците с консултиране, незабавен сервиз, служителите й пишат и реализират сложни проекти. Целта е една – някой ден партньорството да натежи повече пред болничното ръководство от клубните фирми. Клиентите също се печелят трудно. Продажбата на апаратура нерядко се счита за една от най-трудните в бранша. Цикълът на сделка трае средно по 2 - 3 години, но може да се проточи дори до 6 години!

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...
 
Премиера на книгата "Пътуване до Края на света"

Издателство „Егмонт” и Людмила Филипова имат удоволствието да ви поканят на представянето на най-новата й книга ПЪТУВАНЕ ДО КРАЯ НА СВЕТА .

Премиера на книгата "Пътуване до Края на света"/ Premiere of the book "A Journey to the World's End"

Заповядайте в четвъртък, 2 април, от 18.30 ч. в зала Мати (НДК, пл. „България” 1).
Ще ви очакваме!

 
Людмила Филипова е най-популярният български автор на художествена литература за 2014!

"Войната на буквите" се нареди в класацията за най-продавани книги на книжарници "Хеликон" за 2014 г. и е единствената книга от български автор в жанра художествена литература в челната десятка! Людмила Филипова продължава да е сред най-четените български автори.
В личния си Facebook профил тя благодари на своите читатели за това признание.

Продължава...