Принципите на Силвия - www.ludmilafilipova.com
Начало arrow Публикации arrow Принципите на Силвия
Принципите на Силвия Печат Е-мейл
Съдържание на статията
Принципите на Силвия
Страница 2
Страница 3


Когато не можеш да спреш

Силвия е от хората, които бързат да постигнат всичко, без да спират. Дори за глътка въздух. Почиват само тогава, когато се захващат с нещо ново. Но благодарение на този стил Медимаг днес работи като голяма западна компания. Тя е единствената българска фирма в бранша, въвела професионалната организация на мултимедийна компания. Фирмата разполага с отдели по маркетинг, PR, сервиз, връзки с клиентите, няколко търговски отдела за всяка продуктова група, планиране и анализи, регистрация на нови продукти, доставки, отдел по качеството. Тази година Медимаг спечели проект за изграждане и обучение на първия на Балканите Учебен център по ендоскопска хирургия в Плевен. Досега специалистите е трябвало да ходят в чужбина. Проектът се финансира от Министерството на здравеопазването и на образованието. Питам я как е успяла да създаде тази империя в толкова труден бранш. Отговаря ми: „Най-важното е, че не се страхуваме. Иска се много смелост да порастеш.” Следващото предизвикателство, което Силвия си поставя е асоциирането на целия бранш за медицински продукти. „Лошото е че в България хората трудно се обединяват да защитават някаква кауза. Едвам събрах 15 фирми под един покрив. Всички си мислеха, че търся някаква изгода. Трудно ги убедих, че тази асоциация е за всички нас.” Българската асоциация на вносителите на едро и производителите на медицинска апаратура и консумативи е браншова организация създадена февруари 2006г. Има за цел да защитава интересите на членовете си и да се бори с препятствията пред бизнеса им. Инж. Силвия Петрова единодушно е избрана за председател. А тя вече планира следващото голямо предизвикателство. В момента разработва план как Медимаг ще се превърне в първата българска фирма в бранша, която ще излезе в други страни като Хърватска, Румъния, Словения, Сърбия и други. Казват, че когато нещо ти е писано то ще стане, без значение дали бягаш към, или от съдбата си. Силвия не става лекар, но въпреки всичко, през което е минала, днес тя ежедневно спасява човешки живот. Неведнъж съдбата на пациент е бил в ръцете й. И не само. Силвия спасява цели болници. Този месец фирма Медимаг празнува своята 10 годишнина.

Каре

Тайната на успеха
Teambuilding. Сесиите за екипност също водят професионални чуждестранни консултанти, които се грижат за доброто развитие на фирмата в продължение на години. Teambuilding не е просто дума, която оправдава скъпа почивка. Не рядко се е провеждал в чужбина. Последното пътуване на служителите й е до Венеция. Стратегия “pull” вместо «push”. Все още много мениджъри в България вярват, че природата на служителя е по-близка до определението, дадено от Макгрегър в т.нар. Теория Х. Според нея, служителят е мързелив и егоистично мисли само за себе си. За да бъде мотивиран такъв служител, трябва да се прилага система от наказания, принуди, директни задачи, ограничения и контрол. По-късно излиза модерната позитивна Теория Y, според която служителят е съзнателен и отговорен човек, креативен и привързан към фирмата. За да го прояви е достатъчно да бъде добре мотивиран. Именно този принцип се доказва от практиката в Медимаг. Вместо pull-strategy на наказване и контрол на служителите, собственичката на фирмата дава пълна автономност на служителите, доверие, добри условия на труд, възможност за контрол от тяхна страна над всяко управленско решение. Адекватната мотивация стимулира служителите да постигат все повече, да влагат усилия да търсят решения и всичко това под напора на най-силният контрол – личния. Инвестиция в самочувствието на служителите. Доказано е, че служителите с високо самочувствие за личните си качества и успехите в службата, се справят във всяка ситуация по-добре от тези с ниско самочувствие. Има пет основни техники за постигане та това: подкрепа и лична загриженост към проблемите на служителите и интересите им; поставяне на задачи, отговарящи на интересите и възможностите им, разнообразие и автономност; изграждане потенциала на всеки служител за самоконтрол; възнаграждаване на всеки успех. Стимулиране дългосрочното развитие – С помощта на консултанти по мениджмънт Силвия изгражда система, чрез която всеки търговски период се планира от конкретния продуктов мениджър, след което в края на периода се използва методика за оценка, като по съответна схема за бонуси служителят получава допълнително възнаграждение.

 
< Предишна   Следваща >

Новини

Националната библиотека посрещна „Смисълът“ от Людмила Филипова
За последен път Людмила Филипова се срещна с читатели и представи най-новия си роман „Смисълът“ преди заминаването си на двумесечна експедиция до Антарктида. На 23 януари 2018 г. писателката беше гост на 23-то издание на Клуб „Писмена“ на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ по покана на директора доц. Красимира Александрова. Само два месеца след излизането си книгата се превърна в бестселър и беше преиздавана няколко пъти. 
Продължава...
 
Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

 

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...