Червено злато - www.ludmilafilipova.com
Начало arrow Книги arrow Червено злато
Червено злато Печат Е-мейл

Червено злато, 2015
Червено злато, 2015
Червено злато
Червено злато
Невинните жертви на търговията със заразена кръвна плазма, са вече повече от 2 300 000. Много от тях са още деца. Жертвите са от Канада, Америка, Франция, Англия, Германия, Румъния, Австрия, Италия, Япония, Русия, Китай, Индия, Африка, Иран, Ирак… За толкова са събрани доказателства.

Другите са изтрити от историята. Кошмарът продължава 30 години. А печалбата на търговците на „червено злато” е повече от 20 000 000 долара. Повече от десет милиарда са обезщетенията, изплатени на жертвите от корпорации и правителства. Пари от джоба на данъкоплатци по цял свят. Повече от 500 невинни човешки същества са заловени и несправедливо обвинени за мащабни смъртоносни епидемии с Вирусът на СПИН и Хепатит. Никой не знае колко точно от тях са хвърлени в мрачни подземия. Колко са затворени в животински клетки. Изтрити от лицето на земята. Безпаметно изтезавани с ток, бой, изнасилване, кучета, чупене на крайници, изгаряне, психически тормоз, недохранване, задушаване… Авторката Людмила Филипова използва динамичната структура на романа, за да покаже глобалността и сложността на проблема. Тя обвързва и преплита няколко, на пръв поглед несвързани сюжетни линии, които постепенно разкриват връзката си. Накрая парчетата от пъзела пасват перфектно.

Повече за новото преработено издание на романа (2015 г.) можете да откриете тук.

Сюжетни линии

Корина е проститутка. Живее в Хараре. Има син на име Бакари. Той е от бял мъж, на име Хард Едисън, който никога не е виждал детето си. Понякога тя лъже Бакари, че баща му изпраща пари. Но те са от клиенти. За да проституира, Корина трябва да докаже на чужденците, че е „чиста”. Донорската карта е перфектното доказателство, макар да е издадена преди години. Всеки месец тя дарява по 500 мл кръв, за да я запази. Не знае, че от година носи вируса на СПИН. Тя е само 1 от хилядите дарители на кръв, чийто живот зависи от пластмасовата кръводарителската карта. Винсент Винегард е бивш служител на Австрийската компания „Абловия”, обработила и продала хиляди литри заразена кръв по цял свят. Тежестта на съвестта, го принуждава да се срещне с разследващ журналист. Решил е да каже всичко в детайли за схемите и каналите, чрез които се пренася и продава червеното злато – така търговците наричат червената течност. Той разказва как тя стига до Европа и Америка, по тайни канали. Там се обработва в медикаменти и се продава по целия свят. За да се намали разходът, кръвта често не се тества. Персонажите и информацията е базирана на авторско разследване за големия скандал в Австрия, от края на 90те, когато властите откриват канал за нелегална търговия с кръв.

Ева, Даря, Надежда, Варя, Жана и Аамир, са само 6 от изкупителни жертви на търговията със заразена кръв. Преди да бъдат избрани и заловени от либийските секретни служби, те са имали нормален живот, мечти, семейства. Те са лекували хора. Те са спасявали детски животи. Напуснали са домовете си, за да отидат в Либия, където ще работят, за да хранят семействата си. Те са само няколко от стотиците, чийто живот е унищожен.

Планът е безгрешен. Те ще понесат гнева на либийския народ за хилядите болни от СПИН в Либия. Болестта там се развива от началото на 90-те. Причините са много, но една от тях е внесената заразена със СПИН кръв от Кайро. Стоката е австрийска. Здравните служители на Бенгази са вярвали, че закупуват скъпа западна стока.

През 1996г. британска компания, заплашена от сериозни финансови загуби, наема детектив, който да докаже измамите на нелоялните и конкуренти. Пракаш Рахмапури не случайно е избран. Индийският му произход ще вдъхне допълнителен мотив и амбиция в разследването му.

Английският дипломат Харт Едисон, макар и несъзнателно става част от една от най-големите сделки с нелегално търгуваната кръв. Въвлича го негов стар приятел – австриецът Волфганг.

Романът Червено злато се придържа изключително към сложно преплетените реални събития. От там е продиктуван и неговият неочакван край. Свикнали сме в художествената литература всичко да намира своето решение, макар и трагично. В реалния живот обаче не винаги е така. Все още на нито един от търговците на „червено злато” не е потърсена съдебна отговорност. Жертвите на черния бизнес със заразени кръвни продукти продължават да страдат в адска агония и да измират по целия свят.
 
< Предишна   Следваща >

Новини

Людмила Филипова в търсене на „Смисълът“
snimka 2.jpgЛюдмила Филипова представи за първи път новата си книга. Премиерата на „Смисълът“ от издателство „Ентусиаст“ се състоя на 29 ноември от 19:00 часа в Зала 42 на НДК, София. Романът е амбициозен нов прочит на въпроса, на който човечеството се опитва да отговори от зората на своето съществуване – какъв е смисълът да ни има.

Книгата бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Водещ на събитието беше журналистът Михаил Дюзев. В своеобразни ·Посланици на Смисъла се превърнаха седемнайсет от най-популярните и значими лица в културния, научния и обществения живот на страната ни: Ана Пападопулу, актриса; Богдан Томов, певец; д-р Владимир Божилов, астрофизик; Емилиян Колевски, спортен катерач; Ива Дойчинова, журналист; Ирина Тенчева, телевизионен водещ; Максим Ешкенази, диригент; Милена Фучеджиева, писателка; Нели Хаджийска, журналист; Николай Василев, икономист; Петър Антонов, актьор; Силвия Кацарова, певица; д-р Таня Милачич, ембриолог; Теди Кацарова, певица; Туна Киремитчи, писател; Хари Ешкенази, цигулар; проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател. Всеки от тях сподели, разказа, рецитира или изпълни своя съкровен отговор на въпроса на вечерта – „Какво е Смисълът?“.

Вечерта беше открита от Виктория Бисерова, издател на книгата. Тя приветства гостите и благодари на всички присъстващи.

„Много се радвам, че „Смисълът“ ще тръгне по пътя си към читателите именно от тук. Това е една различна книга – не само различна от другите книги на Людмила Филипова, а сравнена с много други книги, които излизат“, каза Бисерова. „Подзаглавието на романа е енциклопедия на бъдещето, защото това е история за бъдещето, което строим днес. Дали то е мрачно, или не, дали трябва да се стремим да го постигнем, или точно обратното· –· да опитаме да го избегнем – всеки сам може и трябва да прецени. Едно е сигурно – дори и в най-тъмните времена надеждата и любовта остават живи.“

Д-р Соломон Паси е един от първите читатели на новия роман. „Людмила има изключителен вкус към мащабни теми“, каза той. „Пошегувах се с нея – защо не вземеш да напишеш една книга за най-важното в тоя живот – смисъла. Оказа се, че тя направи нещо много повече от това. Тя не написа книга за смисъла на живота, тя направи книга за смисъла изобщо или по-точно за смисъла на смисъла. Людмила има не само мащаб, тя има и смелост. Да пишеш за смисъла наистина изисква огромна смелост, а съдбата обича смелите“, заключи Паси.

„Много се вълнувам, че тази книга вече е резултат след 4-5 години“, сподели авторът на „Смисълът“ Людмила Филипова, без да скрива радостта си. Тя благодари на всички гости, на Посланиците на Смисъла и на всички хора, които са я подкрепили и са ѝ помогнали романът да се превърне в реалност. „Тази книга, освен история, има и много наука, има много познание, има много идеи, много философия. Надявам се книгата да ви хареса, защото зад нея стоят ужасно много труд и ужасно много хора“, сподели още Филипова.

Една от изненадите на вечерта бяха т.нар. „антарктически“ хапки, чиято формула е разработвана една седмица специално за премиерата на книгата от ресторант „Lazy“.

Продължава...
 
Людмила Филипова гостува на Факултета по журналистика и масова комуникация

В навечерието на 24 май авторката на нашумелия роман "Войната на буквите" и още 9 бестселъра ще разкаже за пътя, който книгата трябва да измине, след като бъде измислена. Людмила Филипова ще сподели личния си опит и идеите си по въпросите: Книгата като медия от гледната точка на автора; Маркетинг на нова книга; Активности в медиите, отношения с журналистите и PR на книгата; Екранизиране на книгата, връзки с филмови продуцент.

 

Продължава...
 
Премиера на книгата "Пътуване до Края на света"

Издателство „Егмонт” и Людмила Филипова имат удоволствието да ви поканят на представянето на най-новата й книга ПЪТУВАНЕ ДО КРАЯ НА СВЕТА .

Премиера на книгата "Пътуване до Края на света"/ Premiere of the book "A Journey to the World's End"

Заповядайте в четвъртък, 2 април, от 18.30 ч. в зала Мати (НДК, пл. „България” 1).
Ще ви очакваме!