„Егмонт България” издава на английски език „Антихтонът на Данте” от Людмила Филипова - www.ludmilafilipova.com
Начало arrow Новини arrow „Егмонт България” издава на английски език „Антихтонът на Данте” от Людмила Филипова
„Егмонт България” издава на английски език „Антихтонът на Данте” от Людмила Филипова Печат Е-мейл

17 април 2014 г.
„Егмонт България” издава на английски език, в хартиен и електронен формат, бестселъра „Антихтонът на Данте” от популярната българска писателка Людмила Филипова. Преводът е на водещия преводач на съвременна българска литература Анджела Родел и е частично финансиран по програма „Преводи” на Национален фонд „Култура” към Министерството на културата.

Dante's Antichthon„Издаването на романа на английски език е мисия за популяризиране на водещ български автор отвъд границите на България”, коментира Велизара Добрева, изпълнителен директор на „Егмонт България”. „Страната ни има много добри и стойностни писатели и техните книги заслужават да стигнат до англоговорящите читатели по света”, допълни тя.

„За мен издателство „Егмонт България” извършва революция с премиерата на български роман на английски език на престижния Лондонски панаир на книгата. Това е нов етап за литературата ни”, споделя Людмила Филипова. „Изключително съм горда, че това се случва именно с мой роман, но по-важното е, че българската литература се открива все по-широко за света. Няма по-добър имидж за една страна от литературата и културата й. Именно това споделих преди години в Министерство на културата и радостта ми е огромна, че са ме чули. „Антихтонът на Данте” става възможен и благодарение на безценната подкрепа на Национален фонд „Култура”.

* * *

Антихтонът на Данте е петият роман на Людмила Филипова и безспорен бестселър в България. Издържан в най-добрите традиции на историческия трилър, романът преплита фикция и наука, факти и мистика, философия и религия. „Антихтонът на Данте” припомня древни легенди и забравени тайни – надниква в Долния свят и огледалните образи на Данте и Орфей, вглежда се в цивилизацията от Лепенски вир и философията на Обърнатите полюси, търси „тайната на Десетия знак”. Главните герои, българската археоложка Вера и загадъчният Ариман, тръгват по следите на загадките в търсене на отговори – защо ангелите присъстват във всички епохи и религии; каква е връзката между първата протописменост, открита на Балканите, и Свещената плоча на д-р Дий; защо казанлъшките гробници са строени от или за хора високи около 2,30-2,50 м., също както и строителите на египетските пирамиди и древен Вавилон. „Антихтонът на Данте” е своеобразно продължение на „Мастиленият лабиринт” (www.parchmentmaze.com), първата българска съвременна книга, предизвикала интереса на телевизионния канал „Нешънъл Джиографик”, който създава документален филм с участието на Людмила Филипова.

Анджела Родел е американка, професионален преводач на английски езки на съвременна българска литература. Тя е бакалавър по славянски езици от Йелския университет и магистър по езикознание от Калифорнийския университет (UCLA). През 1996 г. печели стипендия Фулбрайт и специализира български език и култура в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. От 2004 г. живее и работи в България. Носител е на множество награди. В неин превод излизат творби на популярни съвременни български автори.

Егмонт България е водещо издателство за книги и списания в България, част от скандинавската медийна група „Егмонт”. Мисията на компанията е да създава и разказва истории. Сред основните партньори на издателството са авторитетни световни компании като Disney, Mattel, National Geographic, Warner Bros. „Егмонт България” е издател на силни и утвърдени автори като Елиф Шафак, Дж. К. Роулинг, Стефани Майър, Рик Риърдън, Джон Грийн, Вероника Рот и др.

* * *

Представяне на Лондонския панаир на книгата, 08.04.2014:

London Book Fair: Invitation

Sell Sheet: Dante's Antichthon

 Видео: Людмила Филипова в Лондон Арт/ Ludmila Filipova on London Art

* * *

Представяне в Американски университет, Благоевград, 14.04.2014: Снимки от събитието

* * *

Представяне в Столична библиотека, 17.04.2014:

Покана за представянето в Столична Библиотека

 Снимки от събитието

 
< Предишна   Следваща >

За Людмила

Людмила Филипова е родена на 10 април 1977г (Великден). В момента изучава магистратура по астрономия и астрофизика към Физическия факултет на СУ. Участник е в три Български антарктически експедиции. Член е на Българския антарктически институт и на APECS.

През 2015г. Създава времева капсула с хиляди послания от цял свят за хората от бъдещето.

Координатор за България на Lunar Mission One – най-амбициозната международна програма за Мисия до Луната в следващите 5 години след програмата Аполо на NASA. Тя е автор на романите „Анатомия на илюзиите” (2006), „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна Грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013), „Войната на буквите” (2014) и „Пътуване до Края на света” (2015), някои от които са вече превеждани и издавани в Русия, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. По три от романите се разработват международни филмови продукции. National Geographic засне и излъчи през 2012г документален филм с участието на Людмила Филипова по романа й „Мастиленият Лабиринт”. През 2017 г. съвместно с издателство Enthusiast Людмила Филипова издава романа „Смисълът”, който за кратко се превръща в бестселър.

Продължава...