Людмила Филипова получава престижната литературна награда „Югра” - www.ludmilafilipova.com
Начало arrow Новини arrow Людмила Филипова получава престижната литературна награда „Югра”
Людмила Филипова получава престижната литературна награда „Югра” Печат Е-мейл

 

Руското министерство на културата я отразява

Български романи се четат по света

 

Людмила Филипова спечели престижната литературна награда „Югра” и даже Руското министерство на културата отбеляза връчването й като заяви, че това е „едно от значимите събития”. За проза бе отличена единствено българската писателка Людмила Филипова с романите „Стъклени съдби” и „Червено злато”, издадени и на руски език. Наградата е учредена през 2007 г. от правителството на Ханти-Мансийският автономен окръг Югра (Русия, Сибир) и Ханти-Мансийската банка. Основната идея на инициативата е да бъдат награждавани и подпомагани изявени писатели, поети и преводачи от всички славянски страни, като по този начин се цели възстановяването на връзките между тези народи.
След награждаването Людмила Филипова сподели: „Невероятно е да видиш как творци от пет различни държави разговарят на своите собствени езици и се разбират без проблем. Време е да престанем да гледаме различията си и да обърнем внимание на онова, което ни обединява, защото сътрудничеството между славянските страни може да се отрази благотворно и в икономически, и социален и културен аспект. Грижата за нас в Ханта-Мансийск бе изключителна – никой не ме е посрещал така досега. Домакините наистина показаха какво е руско гостоприемство и се постараха да не ни липсва нищо. За три дни се потопихме в атмосферата на града, разгледахме музеите и всички забележителности. Ханта-Мансийск е изключително интересен не само с факта, че повече от 50% от руския петрол се добива именно там, а и с изключителната си култура и социален живот. В този район литературата, изкуството и православието се поддържат с всички средства, а резултатът е нулева престъпност. Там хората не се разхождат с Ipad-и, но усещането е, че са ни задминали духовно и културно с десетилетия. Стигнали са това ниво, че се вълнуват за културата и благополучието в съседните славянски страни във време, когато у нас при споменаването на думата „култура” някои министри се споглеждат недоумяващо. Накрая ни дариха с толкова армагани, че почти нямахме сили да ги носим по летищата. Изключително се радвам, че получих тази висока международна литературна оценка и тя ме мотивира да работя още по-упорито. Също така за мен е чест, че на хиляди километри се говори положително за Българи, а положителните отзиви напоследък са рядкост. По време на награждаването, когато споделих, че не нося със себе си екземпляри от книгите, защото тиражите са изчерпани и нямам връзка с руските си издатели, които буквално изчезнаха, останах приятно изненадана виждайки десетки млади хора с книгите ми в ръка за автограф. Оказа се, че библиотеката се беше погрижила да осигури романа ми за желаещите. Как искам това да се случва и на младите хора в България!”

Лауреатите за 2013 година са:

В категория Славянска книга – известната българска писателка Людмила Филипова за романите й Стъклени съдби и Червено злато; в категория Публицистика – писателят Мирослав Бакулин;в категория Етнография – легендарният поет Юрий Вэлла; в категория Славянски превод – преводачът Любинка Милинчич и Душко Паункович (Сърбия).

Лауреатите за 2012 година са:
В категория Поезия– Александр Климов-Южин (г. Москва); в категория Проза – писателят Дмитрий Ермаков (г.Вологда); в категория Принос в литературата– известният писател и главен редактор на списание Роман-газета Юрий Козлов (г. Москва).
 
< Предишна   Следваща >

За Людмила

Людмила Филипова е родена на 10 април 1977г (Великден). В момента изучава магистратура по астрономия и астрофизика към Физическия факултет на СУ. Участник е в три Български антарктически експедиции. Член е на Българския антарктически институт и на APECS.

През 2015г. Създава времева капсула с хиляди послания от цял свят за хората от бъдещето.

Координатор за България на Lunar Mission One – най-амбициозната международна програма за Мисия до Луната в следващите 5 години след програмата Аполо на NASA. Тя е автор на романите „Анатомия на илюзиите” (2006), „Червено злато” (2007), „Стъклени съдби” (2008), „Мастиленият лабиринт” (2009), „Антихтонът на Данте” (2010), „Аномалия” (2011), „Печатна Грешка” (2012), „Където се раждат ангелите” (2013), „Войната на буквите” (2014) и „Пътуване до Края на света” (2015), някои от които са вече превеждани и издавани в Русия, Сърбия, Гърция, Кипър и Турция. По три от романите се разработват международни филмови продукции. National Geographic засне и излъчи през 2012г документален филм с участието на Людмила Филипова по романа й „Мастиленият Лабиринт”. През 2017 г. съвместно с издателство Enthusiast Людмила Филипова издава романа „Смисълът”, който за кратко се превръща в бестселър.

Продължава...